به گزارش میانخبر، بنا بر سخن رهبر فرزانه انقلاب اسلامی، دانشگاه همیشه محل جوشش و اوج دو جریان حیاتی در کشور یعنی جریان علم و تحقیق و نیز جریان آرمانگرایی، آرمانخواهی و هدفگذاریهای سیاسی و اجتماعی بوده است.
در این میان عنصر اساسی دانشگاه یعنی «دانشجو» بهخاطر مشغله تمام عیار با فراگیری علم و تخصص برای خدمت به جامعه، به نوعی موسس مفهوم عام روشنفکری به معنای انسان آگاه، متعهد و فعال نسبت به سرنوشت فرد و اجتماع تلقی میشود.
یکی از مقاطع اوج این تعهد نسبت به سرنوشت جامعه شانزدهم آذر ماه 1332 و در پی کودتای آمریکایی انگلیسی تیر ماه همان سال بود.
زمانی که دانشجویان دانشگاه تهران به سفر ریچارد نیکسون معاون وقت رئیسجمهوری آمریکا به ایران اعتراض کردند و با واکنش به شدت سرکوبگرانه حکومت ستمشاهی مواجه و سه تن از آنان در محل دانشکده فنی دانشگاه تهران شهید شدند.
از همان زمان تاکنون مفهوم جنبش دانشجویی به عنوان یکی از مولفههای ناظر و دخیل در تحولات سیاسی اجتماعی ایران وارد ادبیات و محل توجه چالشی علوم سیاسی و جامعه شناسی شده است.
به همین مناسبت پایگاه خبری تحلیلی بلاغ مازندران، مفهوم و وضعیت کنونی جنبش دانشجویی را در میزگردی با حضور فعالان جریانهای دانشجویی به بحث و تبادل نظر گذاشت.
این میزگرد با حضور فعالان دانشجو و نمایندگان دو تشکل عمده و اثرگذار دانشگاهی یعنی بسیج و انجمن اسلامی و جمعی از فعالان دانشجویی دانشگاههای استان مازندران برگزار شد.
*جنبش دانشجویی به نقد خود بپردازد
محمدامین شهسواری در این میزگرد گفت: محوریترین مسئلهای که جنبش دانشجویی از همان ابتدا داشته است، حول استکبارستیزی و مطالبه عدالت بوده است.
دبیرسیاسی انجمن اسلامی دانشگاه علوم پزشکی بابل با بیان اینکه واقعه 16 آذر در نتیجه اعتراض دانشجویان به استکبار خارجی و استبداد داخلی بوده است، افزود: به نظر میرسد که بنیادیترین هدف جنبش دانشجویی همان استبدادستیزی و استکبارستیزی است و در ادامه جنبش دانشجویی هدفی جز مطالبه عدالت نداشته است.
وی در ادامه سخنانش با اشاره به اثرگذاری دولتها بر تشکلهای دانشجویی، خاطرنشان کرد: همه دولتهای بعد از انقلاب به دلیل اثرگذاری و آرمانگرا بودن و دنبال قدرت نبودن قشر دانشجو، علاقمند بودند که در دانشگاه پایگاهی برای خود ایجاد کنند و این کار را یا از طریق ساکت کردن دانشجو و یا مدیریت کردن آنها این کار را انجام میدادند.
شهسواری ادامه داد: وقتی دولتها با دخالت در محیط دانشجویی و دانشگاه تلاش میکنند تا جنبش دانشجویی را کنترل کنند، این کار موجب انحراف جریان دانشجویی از رسالت اصلی خود و سست شدن این جریان میشود.
دبیر سیاسی انجمن اسلامی دانشگاه علوم پزشکی بابل در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به انحراف جنبش دانشجویی از مسیر اصلی خود در برخی از مقاطع تاریخ انقلاب، خصوصا سالهای 78 و 88، عنوان کرد: وقتی تاریخچه جنبش دانشجویی را نگاه میکنید، میبینید که مسئله سیاست خارجی و مسئله استقلال برای جنبش دانشجویی بسیار مهم بوده است.
وی افزود: اما در دوره اصلاحات برخی از رویکردهای دولت مستقر با اصالت جنبش دانشجویی در تعارض بود، یعنی میدیدید که دولت در سیاست خارجی به دنبال همگرایی رادیکال نسبت به غرب بود که این کاملا در تعارض با آرمانهای جنبش دانشجویی است و دومین رویکردی که تعارض داشت این بود که، دولت به دنبال تبدیل جنبش دانشجویی به شاخه دانشجویی احزاب خود تبدیل کند و این هم در تعارض با استقلال جنبش دانشجویی بود.
دبیر سیاسی انجمن اسلامی دانشگاه علوم پزشکی بابل ادامه داد: دولت اصلاحات به این نتیجه رسید که اگر نتواند جنبش دانشجویی را کنترل کند، فضای دانشگاهی کاملا در تعارض با او خواهد شد و این به نفعشان نیست و از این رو با کنترل برخی از جریانات دانشجویی آنها را به سمت اهداف دولت هدایت کردند.
شهسواری در ادامه با اشاره به شکلگیری تشکلهای یکبار مصرف و دولت ساخته، تاکید کرد: وقتی به این تشکلها نگاه میکنید میبینید که اینها هیچ هدف مشخص و هیچ آرمانی ندارند و به شدت عملکردشان در برخی موارد متناقض با هم است.
وی در بخش پایانی سخنانش با اشاره به وضعیت و اثرگذاری جنبش دانشجویی در زمان حاضر، گفت: جنبش دانشجویی به دلیل پرداختن صرف به موضوعات سیاسی، از مسائل اصلی و دغدغه جامعه که به نظرم امروز موضوعات و معضلات اجتماعی است، غافل شده است.
این فعال دانشجویی با اشاره به اینکه امروز جنبش دانشجویی باید به نقد خود بپردازد، خاطرنشان کرد: باید کمی از توجه صرف به مسائل سیاسی، به مسائل اجتماعی و اقتصادی مردم نیز بپردازیم و در این حوزهها به مطالبهگری از مسئولین اقدام کنیم.
*دولتها هموراه به دنبال اثرگذاری بر تشکلهای دانشجویی هستند
مرتضی امینپور، در این میزگرد گفت: دانشجویان به دلیل حضور در رشتههای مختلف، میتوانند به صورت تخصصی به موضوعات مبتلا به جامعه وارد شوند و به دلیل آنکه آیندهسازان کشور هستند، هم حق و هم صلاحیتش را دارد تا در موضوعات کلان کشور ورود پیدا کند.
مسئول سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی مازندران، افزود: نقطه عطف جنبش دانشجویی به 16 آذر برمیگردد و هدفش نیز استقلالطلبی و مبارزه با دخالت بیگانگان در کشور بود.
وی ادامه داد: به دلیل اهمیت جنبش دانشجویی، همواره دولت سعی کردند بر جنبش دانشجویی اثر بگذارند تا بتوانند میوهای را که در حوزه سیاسی میخواهند، به دست آورند.
امینپور تاکید کرد: از این رو هرگاه دولتها دخالت و فشار خود بر تشکلهای دانشجویی را کم و قطع کردند، جنبش دانشجویی بهتر توانست به رسالت اصلی خود بپردازد.
مسئول سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی مازندران با اشاره به کاهش رتبه علمی کشور، خاطرنشان کرد: به دلیل دخالت دولت یازدهم در دانشگاه و بستن فضای دانشگاهی، ما در این سه سال با کاهش رشد علمی مواجه شدیم.
این دانشجوی علوم پزشکی با اشاره به تشکلهای یکبار مصرف و دولت ساخته، گفت: به نظر من میتوانیم این تشکلها را تشکلهای احزاب ساخته هم بنامیم و هدف اصلی آنها اهداف انتخاباتی است و اگر دقت کنیم میبینیم که این تشکلها بیشتر در ایام انتخابات و برای ایجاد موج و هیجان کاذب و دروغین به نفع یک جریان سیاسی خاص ایجاد میشوند.
وی تاکید کرد: این جریانات نمایانگر جنبش اصیل دانشجویی نیستند و با اقدامات خود دانشگاه و جریان مطالبهگری را از مسیر و دغدغههای اصلیاش منحرف می کنند.
*خدا لعنت کند کسانی را که نمیخواهند دانشجو سیاسی باشد
میثم مهدیپور دانشجوی فعال سیاسی نیز در این میزگرد گفت: با پیروزی انقلاب اسلامی مهمترین تحول در دانشگاهها رخ داد و پس از انقلاب فرهنگی نسل در دانشگاه به وجود آمد که توانست انقلاب دوم که همان تسخیر لانه جاسوسی بود را انجام دهد.
وی ادامه داد: دانشجویان در ادامه نقش آفرینیهای خود در زمان جنگ هم با رها کردن دانشگاه به دفاع از میهن پرداختند و دانشجویان بسیاری در این مسیر به شهادت رسیدند.
مهدیپور در ادامه با اشاره به انحراف بخشی از بدنه جنبش دانشجویی در دهه 70، گفت: جنبش دانشجویی در آن برهه در پیگیری اهداف خود دچار مشکل شد و کار به جایی رسید که رهبری فرمودند، خدا لعنت کند کسانی را که نمیخواهند دانشجو سیاسی باشد و این سخن برآیند شرایطی بود که دولت وقت برای جنبش دانشجویی ایجاد کرده بود.
وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به لزوم برگزاری کرسیهای آزاداندیشی در دانشگاهها، گفت: یکی از راههایی که جنبش دانشجویی میتواند مطالبات خود را پیگیری و موضوعات را شفافسازی کند، برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی در دانشگاههاست و تمام تاکید رهبر انقلاب نیز بر همین اساس صورت میگیرد.
این فعال سیاسی ادامه داد: وقتی کرسیهای آزاداندیشی برگزار شود، انرژیهای مثبت دانشجویان در این فضا تخلیه میشود و این انرژی مثبت با هدایت درست سازنده خواهد بود.
مهدیپور در ادامه سخنانش با بیان اینکه برخی دولتها با درگیر کردن دانشجویان به موضوعات حاشیهای مانند برگزاری کنسرتها، به دنبال کشتن روحیه مطالبهگری در دانشجویان هستند، عنوان کرد: وقتی دولت دستاوردهای ضعیفی در حوزههای مختلف داشته باشد، برای پوشاندن این ضعفها نیاز دارد دارد قشر بیدار و مطالبهگر جامعه که همان دانشگاهیان هستند را از این موضوعات منحرف کند.
وی تاکید کرد: از این رو دولت با عدم دعوت از نخبگان و قشر روشنگر دانشگاهی و در عوض دعوت از مدیحهسرایان خود و همچنین برگزاری جنگ شادی و جشنهای مختلف در روز دانشجو، جوان دانشجو را از مسیر اصلی خود که همان مطالبهگری است منحرف میکند.
این فعال دانشجویی در پایان تاکید کرد: بنابراین اولویت این دانشجو، پیگیری چرایی برگزار نشدن جشنها و کنسرتها خواهد شد و دیگر پیگیر مبارزه با فساد، بیعدالتی و حقوقهای نجومی و اختلاس مدیران دولتی نخواهد شد.
*تشکلهای یکبار مصرف آفت محیطهای دانشگاهی هستند
محسن جانبازی، نیز در این میزگرد با اشاره به اینکه تشکلهای یکبار مصرف آفت محیطهای دانشگاهی هستند، خاطرنشان کرد: از تشکلهای یکبار مصرف میتوان به تشکلهای دولت ساخته هم نام برد، چرا که این تشکلها توسط دولتها و برای اهدافی خاص ایجاد میشوند.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور ساری ادامه داد: به نظر میرسد هدف اصلی ایجاد این تشکلها، انحراف جریان دانشجویی از مطالبات اصلی و همچنین اثرگذاری بر فعالیتهای دیگر تشکلهای دانشجویی است.
این فعال دانشجویی ادامه داد: چراکه این تشکلها همانند حامیانشان جز سر و صدا و تشنج در محیط دانشگاه اقدام دیگری انجام نمیدهند و این کار باعث درگیر شدن دیگر تشکلها به کارهای حاشیه میشود.
جانبازی تاکید کرد: وقتی دانشجویان سرگرم این فعالیتها شدند دیگر نسبت به انحرافاتی که در دولتها رخ میدهد، حساس نیستند و در خصوص آنها مطالبه گری نمیکنند.
مهدی احسانی یکی دیگر از فعالین دانشجویی دانشگاه آزاد قائمشهر با اشاره به اینکه یکی از دلایل کندی جنبش دانشجویی مسئولان هستند، گفت: وقتی مسئولان کشور به مطالبات دانشجویان اهمیتی نمیدهند، خواه و ناخواه دانشجویان از مسئولان دلسرد میشوند.
وی تاکید کرد: برای مثال در موضوع حقوقهای نجومی با وجود پیگیری دانشجویان، 165 روز گذشت و هیچ اتفاقی در دولت رخ نداد و این نداشتن گوش شنوا توسط دولت جنبشهای دانشجویی را دلسرد میکند.
منبع : بلاغ