به گزارش میانخبر، قانون شفافیت اطلاعات تسهیلات و تعهدات بانکها از زمانی که در بودجه سال ۱۴۰۱ گنجانده شد، دریچه جدیدی از شفافیت نظام بانکی را گشود.
حالا همان قانون در بند "ط" تبصره ۱۶ بودجه ۱۴۰۲ تکرار شده است. بر این اساس بانک مرکزی موظف است با استفاده از سامانه اطلاعاتی خود و اطلاعات دریافتی از بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی، موارد خواسته شده را به تفکیک هر یک از بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی بر تارنمای خود در دسترس عموم قرار داده و حداکثر سه هفته پس از اتمام هر فصل بهروزرسانی نماید.
مواردی مانند اطلاعات مربوط به تسهیلات و تعهدات کلان و تسهیلات و تعهدات اشخاص مرتبط با تعریف شورای پول و اعتبار (مرتبط یا ذینفع واحد)، به تفکیک هر یک از اشخاص، شامل میزان پرداختی و مانده به تفکیک ارزی یا ریالی، نرخ سود، مدت بازپرداخت و غیره.
در قانون بودجه سال گذشته نیز در همین تبصره به انتشار اطلاعات فوق اشاره شده بود؛ بنابراین از خرداد ماه سال ۱۴۰۱ هر سه ماه یک بار، اطلاعات هر بانک روی سایت مرکزی قرار میگیرد.
با نگاهی گذرا به اطلاعات منتشر شده از بانکها در حدود یک سال گذشته برخی از اطلاعات دو بانک قرضالحسنه مهر ایران و رسالت غیر شفاف است. برای مثال اطلاعات این دو بانک در خصوص تسهیلات اشخاص مرتبط کامل نیست.
برای مثال در رابطه با تسهیلات اشخاص مرتبطِ بانک قرض الحسنه مهر ایران از فروردین ماه سال گذشته تا آخر خرداد ماه امسال، تنها اطلاعات سه ماهه فصل تابستان سال ۱۴۰۱ را منتشر کرده است. بانک رسالت نیز در رابطه با سه فصل اخیر، هیچ اطلاعاتی را منتشر نکرده است.
علاوه بر ناموجود بودن اطلاعات گفته شده، اطلاعات تسهیلات امهالی و غیر امهالی دو بانک قرضالحسنه مهر ایران و رسالت نیز انتشار نیافته و موجود نیست.
باوجود اینکه بانکهای قرضالحسنه فوق کمترین نسبت تسهیلات غیر جاری به کل تسهیلات، یعنی کمتر از یک درصد، را در بین بانکها دارا هستند اما شفافیت اطلاعات، دستوری از سمت بانک مرکزی برای کنترل هرچه بیشتر بانکها جهت جلوگیری از ناترازی آنهاست که انتظار میرود بانکهایی با سلامت بیشتر، این هدف را بهتر محقق کنند.
منبع : دانشجو